ELEKTROTECHNIEKEN

& ELEKTRISCHE INSTALLATIETECHNIEKEN

[wpseo_breadcrumb]
Een opleiding Leren+Bekwamen (TSO) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de voltijdse TSO-opleiding Elektrotechnieken & Elektrische installatietechnieken maak je kennis met elektriciteit en installatieleer en bereid je je voor op technisch uitvoerende beroepen in de elektriciteitssector. Deze opleiding is sterk praktijkgericht maar geeft je ook een theoretische basis mee. In ons labo wordt grotendeels projectmatig gewerkt. Dit in combinatie met stages en werkplekleren.

In de 2e graad Elektrotechnieken leer je lichtbronnen en verwarmingstoestellen installeren, schakelborden plaatsen, elektrische leidingen leggen, defecten opsporen en herstellen. Je sluit elektrische componenten aan in de verschillende borden conform het AREI en stelt de eigen elektrische installatie in bedrijf. je stelt de eigen residentiële en klassieke (niet-complexe) tertiaire elektrische installatie in werking en voert basiscontroles uit.

In de 3e graad Elektrische installatietechnieken wordt de basiskennis van de 2e graad verder uitgediept en uitgebreid. Je moet een werkopdracht kunnen analyseren, schema’s kunnen lezen en metingen kunnen uitvoeren. Het realiseren, renoveren of herstellen van industriële elektrische installaties maar ook de complexe aspecten van een residentiële installatie komen aan bod. Je wordt opgeleid tot technicus industriële elektrotechnische installaties. Je leert de basistechnieken van domotica, motoren, plc-technieken, automatisering, meet en regeltechniek.

Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. We hebben een uitstekende samenwerking met bedrijven als Atlas Copco & Umicore om op de werkvloer zelf te specialiseren en te excelleren.

Je kan al in de 1e graad starten met een vooropleiding STEM. Ontdek meer via 1e graad STEM.

Iets voor jou?

elektrotechnieken doorstroom dubbele finaliteit

Je bent nauwkeurig

LB-bso-elektromechanica-elektrotechnieken-SAM_0497.jpg

Je hebt oog voor detail

L+B-TSO-elektromechanica

Je bent zelfstandig

Voor wie?

Ben je geïnteresseerd in elektrische installaties & machines? Ben je meer praktisch dan theoretisch aangelegd?  Werk je nauwkeurig en zelfstandig en heb je oog voor detail?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding Elektrotechnieken, al is basiskennis van elektriciteit en machines zeker een pluspunt. De opleiding is eerder praktisch dan theoretisch, maar onderschat het technisch-theoretische aspect van deze opleiding niet!
Een ideale vooropleiding is 1e graad STEM

“Na mijn studies op GO! Spectrumschool behaalde ik een professionele bachelor automatisatie. Een tijdje werkte ik als robotica ingenieur. Nu werk ik als controls project engineer. Ik programmeer vooral PLC’s en implementeer installaties. De skills die ik op GO! Spectrumschool aangeleerd kreeg pas ik nog altijd dagelijks toe in mijn job.”

Younes, oud-leerling, nu engineer in Canada

“We werken projectmatig van start tot finish; met onze handen én met computergestuurde technologie. Dat je zelf iets in elkaar steekt en het daarna ook daadwerkelijk ziet werken, geeft me veel voldoening.”

Norbert

Wat nadien?

Na de 3e graad Elektromechanica behaal je het diploma secundair onderwijs. Deze opleiding geeft je een stevige basis om hogere studies te starten binnen het vakgebied. Je kan aan de slag als installateur, onderhoudelektricien of operator, maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Meer info over verder studeren na deze opleiding vind je hier.
Echter heb je met dit diploma al heel wat kansen op werk in knelpuntberoepen zoals onderhoudselektricien of onderhoudsmechanicien.

Meer info

Raadpleeg hier de lessentabellen van de TSO-opleiding Elektrotechnieken / Elektrische installatietechnieken:

[waarkrijgjeles_ruggeveld]
[lerenopdewerkvloer]
[leren-en-bekwamenindetail]

Een specifieke vraag over deze opleiding?

Sonja Wellens
Adjunct-directeur Leren + Bekwamen
adjunctdeurne@spectrumschool.be
03/328 05 21