ELEKTRICITEIT

Een carrière met power

[wpseo_breadcrumb]
Een opleiding Leren+Bekwamen (arbeidsmarktfinaliteit) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de voltijdse opleiding Elektriciteit (arbeidsmarktfinaliteit) leer je nieuwe elektrische installaties in woningen installeren. Daarnaast kan je ook bestaande installaties renoveren en onderhouden. Je leert ook werken aan meer ingewikkelde residentiële en/of industriële elektrische installaties. Dit in combinatie met stages. Het is een praktische opleiding met eerder weinig algemene vakken.

In de 2e graad Elektriciteit leer je de materialen en toestellen die door de elektricien gebruikt worden kennen en correct gebruiken. In ons atelier leer je al doende een aantal technieken toepassen met aandacht voor veiligheid, gezondheid en milieu. Op het einde van de 2e graad kan je de elektrische installatie in een nieuwe woning installeren of een bestaande installatie renoveren. Je leert de belangrijkste symbolen die gebruikt worden in elektrische schema’s en ze te gebruiken. Ook leer je fouten in elektrische schema’s opzoeken. Je leert draad trekken, kabels plaatsen, elektrische storingen oplossen en toestellen aansluiten. Naast deze eenvoudige elektrische installaties wordt de basis gelegd om later te kunnen werken aan meer ingewikkelde residentiële en/of industriële elektrische installaties.

In de 3e graad Elektriciteit leer je nieuwe elektrische installaties in woningen of gebouwen plaatsen en bestaande installaties onderhouden en renoveren. Je leert zelfstandig meer complexe opdrachten tot een goed einde brengen. In ons atelier leer je omgaan met meettoestellen, specifieke lichtinstallaties plaatsen, motoren, elektrische verwarming, domotica … en kleine herstellingen uitvoeren. Je leert over allerhande elektrische machines, elektronische sturingen en regelkringen, hoogspanningsinstallaties en meettechnieken zoals die in de industrie worden toegepast. Je leert schema’s vertalen naar PLC-programma’s en eenvoudige sturingen zelfstandig automatiseren. Je leert kosten berekenen en rekening houden met veiligheid, milieu en energiebeheersing.

Tijdens je stages Elektriciteit krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. Je proeft ook van de reëele werksituatie als elecktricien.

Ben je geïnteresseerd in Duaal Leren? Bekijk dan zeker onze opleiding Elektrotechnicus Duaal of Elektrisch installateur Duaal !

Iets voor jou?

L+B-bso-elektriciteit–IMG_9183

Je bent handig

L+B-bso-elektriciteit-IMG_9588

Je werkt veilig en verzorgd

L+B-bso-elektriciteit–IMG_9217

Je hebt oog voor detail

Voor wie?

Ben je geïnteresseerd in elektriciteit & installatietechniek? Ben je praktisch aangelegd? Werk je graag met je handen, maar ook met de computer? Dan is deze richting Elektriciteit wellicht iets voor jou!

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding Elektriciteit, al is basiskennis van de materialen en toestellen zeker een pluspunt.  Je krijgt weinig algemene vakken maar vergeet niet dat voor deze opleiding ook wel wat wiskundig inzicht nodig is.
Een ideale vooropleiding is de 1e graad STEM-technieken

Wat nadien?

De opleiding Elektriciteit behoort tot het studiedomein STEM en kent een arbeidsmarktfinaliteit . Deze opleiding bereidt je voor om na je studies aan de slag te gaan.

Na de 3e graad Elektriciteit behaal je het getuigschrift van het Secundair Onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een SE-N-SE (7e specialisatiejaar)  te volgen. Op onze school kan je je binnen het studiegebied Elektriciteit specialiseren in Industriële Elektriciteit of Industriële Elektriciteit Duaal. Na het behalen van het diploma secundair onderwijs ben je een volwaardig Elektricien en kan je aan de slag op de werkvloer of zelfs je eigen bedrijf opstarten. Binnen de sector is er veel werk te vinden. Je kan dus snel aan de slag!

Vanaf 1 september 2019 organiseert onze school stapsgewijs haar studieaanbod volgens de nieuwe onderwijshervorming.  Na de eerste graad wordt in schooljaar 2021-2022 het eerste leerjaar van de tweede graad aangepast. Na 6 jaar zal de hervorming volledig doorgevoerd zijn.

Meer info

Lessentabellen elektriciteit

VAKAANTAL LESUREN 3°-4° JAARAANTAL LESUREN 5° JAARAANTAL LESUREN 6° JAAR
Project algemene vakken645
Toegepaste algemene vakken wetenschappen2
Engels222
Lichamelijke opvoeding222
Levensbeschouwelijk vak222
Leren+ algemene vorming1
Leren+ specifieke vorming2
Elektriciteit182119
Stage elektriciteit3 weken5 weken
totaal353130
[waarkrijgjeles_ruggeveld]
[lerenopdewerkvloer]
[leren-en-bekwamenindetail]
[nogvragenL+B]