HOUT

INVESTEER IN JE TOEKOMST

[wpseo_breadcrumb]
Een opleiding Leren+Bekwamen (arbeidsmarktfinaliteit) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de opleiding Hout (arbeidsmarktfinaliteit)verwerf je kennis en praktijkervaring op vlak van binnen- en buitenschrijnwerkerij en interieurinrichting. Dit in combinatie met stages. Je gaat vooral projectmatig aan de slag.

In de 2e graad Hout word je de manuele en machinale basisvaardigheden aangeleerd. Je leert verschillende houtsoorten en materialen kennen en gebruiken. Door het vervaardigen van werkstukken krijg je inzicht in constructies. Er gaat ook veel aandacht naar het naleven van veiligheidsvoorschriften.

In de 3e graad Hout word je opgeleid naar zelfstandig werken en zal je vakkundig en veilig leren omgaan met moderne machines. De constructies worden groter en complexer. CAD-tekenen en CNC machines worden een belangrijk onderdeel van de opleiding. In ons atelier leer je alle fasen van ‘opdracht tot realisatie’ uitvoeren: van planning, schetsen, over prijsberekening tot opmeten en het maken en afwerken van het product. Er blijft ook veel aandacht gaan naar het naleven van veiligheidsvoorschriften.

Tijdens je stages krijg je uitgebreid de kans hetgeen je weet en kunt toe te passen in de praktijk. Je proeft van de reële werksituatie in een houtbewerkingsbedrijf. Je kan je zo verder bekwamen in het zelfstandig werken en steeds handiger worden. Zo schep je een mooi perspectief voor je toekomst.

CNC-MACHINE

Met de aanschaf van een 5-assige computergestuurde CNC-machine investeren we als school bewust in de toekomst van onze houtopleidingen. Onze houtafdeling wordt de volgende jaren stevig uitgebreid met een aanbod voor elke finaliteit.

MEER INFO

Iets voor jou?

LB-bso-hout-SAM_0628.jpg

Je bent handig

LB-bso-hout-SAM_0550.jpg

Je werkt nauwkeurig

LB-bso-hout-SAM_0545.jpg

Je hebt oog voor detail

Voor wie?

Werk je graag met je handen en met natuurlijke materialen? Heb je gevoel voor finesse? Zie je jezelf meubels maken, parket leggen, trappen maken en installeren, etc.?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat verwachten we?

Je kan steeds starten in de opleiding Hout, maar het is aan te raden om vanaf de 2e graad te starten. We verwachten dat je leergierig en nauwkeurig bent en je opstelt als een echte vakman. Gezien de machines waarmee je in deze opleiding werkt is oog voor veiligheid heel belangrijk. Hou er rekening mee dat een houtopleiding misschien geen goed idee is wanneer je allergisch bent voor stof, bepaalde houtsoorten en/of verwerkingsproducten.
In de eerste graad is de basisoptie STEM-technieken B-stroom is een ideale vooropleiding.

Wat nadien?

De opleiding Hout behoort tot het studiedomein STEM en kent een arbeidsmarktfinaliteit . Deze opleiding bereidt je voor om na je studies aan de slag te gaan.

Na de 3e graad Hout behaal je het getuigschrift van het Secundair Onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een SE-N-SE (7e specialisatiejaar)  te volgen. Op onze school kan je je binnen het studiegebied Hout specialiseren in Interieurinrichting. Na het behalen van het diploma secundair onderwijs ben je een volwaardige schrijnwerker en kan je aan de slag op de werkvloer of zelfs je eigen bedrijf opstarten. Binnen de sector is er veel werk te vinden. Je kan dus snel aan de slag!

Vanaf 1 september 2019 organiseert onze school stapsgewijs haar studieaanbod volgens de nieuwe onderwijshervorming.  Na de eerste graad wordt in schooljaar 2021-2022 het eerste leerjaar van de tweede graad aangepast. Na 6 jaar zal de hervorming volledig doorgevoerd zijn.

Meer info

Lessentabel opleidingen hout

VAK3° jaar en 4° jaar5° jaar6° jaar
Project algemene vakken645
Toegepaste algemene vakken wetenschappen2
Engels222
Lichamelijke opvoeding222
Levensbeschouwelijk vak222
Leren+ algemene vorming1
Leren+ specifieke vorming2
Hout182220
totaal35
Stage hout3 Weken5 weken
TOTAAL353231
[waarkrijgjeles_ruggeveld]
[lerenopdewerkvloer]
[leren-en-bekwamenindetail]
[nogvragenL+B]