Onderhoudsmechanicien

Personen en lichte bedrijfsvoertuigen (duaal)

[wpseo_breadcrumb]
Een opleiding Leren+Bekwamen (arbeidsmarktfinaliteit) van GO! Spectrumschool, Campus Ruggeveld

Wat leer je?

In de BSO-opleiding Onderhoudsmechanica Auto Duaal (BSO auto) leer je zelfstandig aan personenwagens, bestelwagens, vrachtwagens, enz. werken. Je leert de juiste diagnoses stellen bij defecten, auto’s onderhouden en herstellingen uitvoeren volgens de regels van de kunst.

Met Duaal Leren combineer je het beste uit 2 werelden:  leren op school en leren op de werkplek. Je brengt 3 dagen door op de werkvloer.  Algemene vakken en de bij je opleiding aanvullende theoretische en praktische kennis leer je op school.

Het standaardtraject voor de opleiding ‘Onderhoudsmechanica Auto Duaal’ bestaat uit volgende clusters:

  • Algemene vorming
  • Periodiek onderhoud en sneldienst
  • Klaarmaken van het voertuig voor technische keuring en aflevering

Gedetailleerde info over dit standaardtraject (364 kb, .pdf)

Je gaat 2 dagen naar school voor je algemene vakken en praktische kennis die bij je opleiding hoort. De overige 3 dagen ga je werken. Je houdt je werkzaamheden bij in je logboek. Jouw praktijkleerkracht bekijkt samen met jou je vorderingen, dit in nauw overleg met de mentor op de werkvloer.

Deze opleiding start vanaf het 5e jaar.

In de opleiding onderhoudsmechanica auto duaal leer je een hoe je een voertuig moet controleren, hoe je herstellingen en vervangingen kan uitvoeren in het kader van onderhoud. We besteden ook aandacht aan interventies in een garage waar men werkt volgens het ‘klaar terwijl u wacht principe’. Je leert werken volgens de veiligheidsvoorschriften en de regelgeving met als doel de voertuigen rijklaar te maken. Naast auto’s werken we ook aan lichte bedrijfsvoertuigen. (Camionette).

Duaal leren

Waarom kiezen voor duaal leren?

  • Je leert in een echte werkomgeving
  • Je verhoogt je kansen op de arbeidsmarkt
  • Je bent mee met de nieuwste tools en technologieën
  • Al doende leren verhoogt je motivatie.
  • Je oefent ‘soft skills’ die belangrijk zijn op de arbeidsmarkt, zoals samenwerken, initiatief nemen, op tijd komen, …

> Alle info over duaal leren

duaal-leren-spectrumschool-deurne-antwerpen

Iets voor jou?

Automechanica gereedschap Spectrumschool Deurne

Je bent handig

Automechanica wieldop Spectrumschool

Je bent klantvriendelijk

Automechanica dashboard

Je bent zelfstandig

Voor wie?

Sleutel je graag aan auto’s, bromfietsenen fietsen? Hou je van mooie auto’s? Ben je bereid om te leren vanuit de praktijk en ben je niet vies van fysieke arbeid? Wil je graag leren combineren met werken?
Dan is deze richting wellicht iets voor jou.

Wat heb je nodig om te kunnen starten?

Om te starten in Onderhoudsmechanica Auto Duaal moet je houder zijn van een getuigschrift van de 2e graad van het secundair onderwijs, of een gunstige beslissing van de klassenraad.
Niemand kan in een duale opleiding (met werkplekcomponent) stappen zolang hij voltijds leerplichtig is, omdat het wettelijk onmogelijk is voor een voltijds leerplichtige om toe te treden tot de arbeidsmarkt. Je bent voltijds leerplichtig tot je 16 jaar. Als je 15 jaar bent, moet minstens de eerste 2 jaren van het secundair onderwijs hebt gevolgd.

Wat nadien?

Na de opleiding Onderhoudsmechanica Auto Duaal behaal je het getuigschrift van het secundair onderwijs. Je hebt dan echter nog geen diploma secundair onderwijs. Het is dus aangeraden om een 7e specialisatiejaar te volgen. Op onze school kan je je binnen het studiegebied Auto specialiseren in Auto-Elektriciteit. Na het behalen van het diploma secundair onderwijs ben je een volwaardig elektricien en kan je aan de slag op de werkvloer of zelfs je eigen bedrijf opstarten.

Momenteel bouwen we de opleiding Onderhoudsmechanica Auto verder uit. Je kan instappen in het 5e jaar. Vanaf schooljaar 2019-2020 zal er een 6e jaar bijkomen waarna je kan doorstromen naar een 7e specialisatiejaar.

Meer info

Lessentabel duaal leren

VAKAANTAL LESUREN 2° graadAANTAL LESUREN 3° graadAANTAL LESUREN 7° jaar
Beroepsgerichte vorming (BGV)666
Project algemene vakken777
Toegepaste algemene vorming2
Engelsgemiddeld 1,5u per weekgemiddeld 1,5u per weekgemiddeld 1,5u per week
WerkinvullingMinimaal 20u per weekMinimaal 20u per weekMinimaal 20u per week
totaal3432
[waarkrijgjeles_ruggeveld]
[lerenopdewerkvloer]
[nogvragenL+B]