wil je inschrijven

Do you speak computer?

We make it happen

Wat leer je?

Hoe ziet een computer er aan de binnenkant? Hoe werken alle onderdelen met mekaar samen om ervoor te zorgen dat je je lievelingsgame kan spelen, een taak kan maken op je computer, verbinding kan maken met het internet en een e-mail kan sturen naar de andere kant van de wereld? Waarom wordt je pc steeds trager, wat betekent die vreemde errormelding en waarom valt je netwerkverbinding uit? Hoe los ik alle mogelijke computerproblemen op?

Wanneer deze dingen je fascineren, dan is de opleiding PC-technicus voor jou gemaakt. Je zal leren hoe een computer werkt, een computer leren samenstellen, installeren, demonteren, uitbreiden, upgraden terug opbouwen en de computer onderhouden.

Assemblage

In deze module verwerf je de nodige kennis om de juiste onderdelen voor een pc te kiezen om deze zelf te bouwen of in een bestaande pc onderdelen te vervangen (voeding, moederbord, CPU, RAM, HDD, SDD, geluids en beeldschermkaarten, …). Daarnaast leer je de basisinstellingen van een computer updaten, een besturingssysteem te installeren en de juiste drivers te installeren.

Installatie & randapparatuur

Je leert in deze module de gebouwde pc’s en bijbehorende randapparatuur zoals printers, scanners, beeldschermen etc. te plaatsen (al dan niet in een netwerkomgeving) en in gebruik te stellen.

Herstellingen

Je leert in deze module metingen doen, fouten opsporen en identificeren aan pc’s, een hulpprogramma voor foutendiagnose gebruiken, herstellen en onderhouden van hard- en software bij een PC gebruiker. Daarnaast leer je voor gebruikers het geheugen uitbreiden, uitbreidingskaarten installeren, een harde schijf vervangen door een ssd en alle software overzetten, harde schijven partitioneren en formatteren, een basissysteem voor een PC op maat samenstellen en je leert bovendien de klant ter plaatse of op afstand te begeleiden bij het uitvoeren van testen.

Algemene vakken

[algemenevakkenlenw]

Iets voor jou?

[hoeoudlenw]

Hoe lang duurt de opleiding?

Een opleiding PC-Technicus duurt gemiddeld twee tot drie jaar.

Het is een modulaire opleiding wat betekent dat je op elk moment van het jaar kan instappen en afstuderen.
Je opleiding eindigt wanneer je alle competenties hebt behaald. Dat kan ook tijdens het schooljaar zijn.

Welke voorkennis moet je hebben?

Er is geen specifieke voorkennis vereist, wel een motivatie en inzicht in de wereld van de computer.

Klantgerichtheid is enorm belangrijk, oog voor detail en om kunnen gaan met werkdruk ook.

Wat nadien?

Computeroperator

Je staat in voor de goede werking van de informaticaprocessen. In grotere organisaties ben je vaak gespecialiseerd in een deelaspect. Dit kan gaan over controle, analyse en bediening van het netwerk. In kleinere organisaties ben je veelzijdig bezig en sta je in voor een hele waaier van activiteiten: van de planning van het werk tot de bewerking en verspreiding van op computer gemaakte documenten.

Technicus pc en kantoormateriaal

Je zoekt naar de oorzaken van defecten van informaticamateriaal. Je herstelt het materiaal zo snel mogelijk en onderhoudt het. Soms maak je gebruik van software en grijp je in, in lokale en grotere netwerken.

Naargelang het bedrijf zorg je ook voor de installatie en het opstarten van het materiaal. Of voor het samenstellen, de installatie en het onderhoud van PC’s en randapparatuur, al of niet in een netwerkomgeving.

Je geeft regelmatig advies, opleiding en technische ondersteuning aan klanten.
Indien nodig zorg je ook voor de telefonische ondersteuning.

Na deze opleiding kan je in principe aan de slag gaan bij een werkgever of in een eigen zaak, maar ook verdere vervolgopleidingen zoals netwerkbeheer behoren tot de mogelijkheden.

Contacteer ons voor meer informatie

[verderstuderenlenw]

Meer info

Lessentabel DBSO - opleiding

VAKAANTAL LESUREN 2° graadAANTAL LESUREN 3° graadAANTAL LESUREN Diploma
Beroepsgerichte vorming (BGV)688
Project algemene vakken777
Toegepaste algemene vorming2
Engelsgemiddeld 1,5u per weekgemiddeld 1,5u per weekgemiddeld 1,5u per week
WerkinvullingMinimaal 13u per weekMinimaal 13u per weekMinimaal 13u per week
totaal3432
[leren-en-werkenindetail]
[watkostdeopleidinglenw]
[waarkrijgjeles_ruggeveld]

Een specifieke vraag over deze opleiding?

[hebjenogvragenlenw]

wil je inschrijven